SAKNAD

Vi kan alla hjälpas åt att stoppa kvinnovåldet

fått ett mail ifrån Kerstin RosénRosén

2013-04-08

Hej Fredrik,

 

Som Du vet, fortsätter utrikesförvaltningen att bistå i Ditt fall. Den 8 februari 2013 skrev Sveriges ambassad i Bogotá till utrikesministeriet i Venezuela med förfrågan om hur utredningen av mordet på Jessica framskrider. Ambassaden frågade bl.a. om det framkommit fler omständigheter som kan vara av intresse för svenska myndigheter och de anhöriga att känna till, hur utredningen kommer att fortskrida, hur lång tid utredningen beräknas ta, om det finns någon misstänkt förövare samt om det finns några speciella omständigheter som har gjort att obduktionsprotokollet, som är daterat den 1 augusti 2012, tillställdes svenska myndigheter först den 28 januari 2013.

Vi har nu, efter påminnelser, fått ett svar från den konsulära avdelningen vid venezolanska UD, daterat den 2 april 2013. Av svaret, som baserar sig på ett brev från åklagarmyndigheten den 18 mars 2013 (båda skrivelserna bifogas), framgår att åklagaren Yolette Hernández Araujo vid åklagarmyndigheten i Mérida har beordrat nya åtgärder i utredningen. Det nämns dock inte vilka åtgärder.

 

Svenska Interpols polissambandsman i Bogotá har upprättat kontakt med Interpol i Caracas om detta ärende. Såväl konsulatet i Caracas som polissambandsmannen ligger på veckovis för att få ut information om den fortsatta utredningen. Det faktum att vi nu har en namngiven åklagare som ansvarar för fallet öppnar eventuellt möjligheter att via svenska Interpol få bättre grepp om ärendets utveckling.

 

I en kort e-post från Jessicas väninna Matilda Videgård till Utrikesministern den 3 april, antyder hon att man vet vem gärningsmannen är. Hon nämner inte varifrån hon har fått uppgiften, men det är naturligtvis av största vikt att det kommer till utredarnas kännedom. Svenska Interpol bör, mot bakgrund av ovanstående, kunna hjälpa till att förmedla sådan information till venezolansk åklagare/polis.

 

Med vänlig hälsning

 

 

Kerstin Rosén
Departementssekreterare
Enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden
Utrikesdepartementet
103 39 Stockholm
08-405 51 12
kerstin.rosen@gov.se
www.ud.se/resklar

www.facebook/UDresklar

 
Hej Kerstin.
Som svar på ditt mail. Du inleder med att säga ( som du vet) fortsätter ud med fallet Jessica. Nej hur ska jag kunna veta att ni fortsätter, det är ingen som pratar med mig eller mailar.Jag har mycket information, det ser konstigt ut i mailet att den 8 februari 2013 skickade ambassaden ett mail till Venezuela. Jessica MÖRDADES den 11 JUNI 2012. Obduktionsprotokollet skrevs den 12 juni 2012. Den 16 november 2012 fick jag själv på plats i Merida med en klasskamrat till Jessica tag på alla papper, polisutredning på 350 sidor och obduktionsrapporten på 8 sidor, jag hittade er på ud och Bogota och västerortspolisen att det var ett brott som låg bakom Jessicas död. Jag sa att don så kallade självmordsbreven inte skrivits av Jessica, men ingen brydde sig, jag var som sagt var villig att betala för att Robert från konsulatet i Caracas eller någon ifrån Bogota skulle komma. Men ingen tyckte det var nödvändigt. Hade det kommit någon när jag efterfrågade det den 23 juni när jag var och hämtade hem min dotter så hade detta falla varit löst, och mördaren suttit bakom lås och bom. Men ni är så jävla känslokalla och saknar empati så jag blir mörkrädd. Det är klart att om en representant kommit till Merida så hade vi fått ut alla papper ifrån började, jag vet att du säger att det hade förmodligen inte hjälpt, men det är svårt att veta om man inte försöker. För jag och Jessicas klasskamrat 22 år gammal har varit på ett 30 tal möten med polisen och Fiskali åklagarna, tillslut fick vi träffa högsta åklagarchefen Imara, och alla papper kom fram. Jag bar träffat Yolette många gånger och även läst dom misstänktas vittnesmål, en misstänkt är avskriven och det är en kvar, Rahul Alejandro Castro, den sistnämnda var tillsammans med Jessika sedan 1,5 månader. . Jag fick ihop en specialgrupp som skulle jobba med fallet när jag åkte hem gång 2, jag lämnade Venezuela 22 dec 2012, nu vet jag att det inte händer speciellt mycket med utredningen i Merida för att det inte finns några påtryckningar ifrån Sverige. Men från er sida så är det mycket lättare att låta mig som förälder orda allt själv. Det står i den så kallade handlingsplanen att ni ska ta reda på om det finns försäkringar för den avlidna , vilket ni inte gjort, ni ska om det finns misstankar om brott starta en utredning, vilket ni inte gäller gjort, mm.
Ta arslet ifrån skrivbordet och skicka någon till Merida, jag kan möta upp och sätt press på myndigheterna i Venezuela. Jag kan betala en  biljett, jag kan även gajda personen ifråga eftersom att jag hittar mycket bra till alla myndigheter i Merida. 
Sm jag sagt tidigare så är det skrämmande hur jag eller svenska medborgaren Jessica siren blir bemötta och behandlade. Ni borde skämmas. 
 
Konstiga att efter ni läst i Aftonbladet att jag ornat alla papper att ni inte vill se vilka papper jag har, men det är väl enbart av Ointresse.
 
En pappa som inte ger upp.

Antal kommentarer: 1

2013-04-08 16:52:23 - .

(heart)(heart)Många kramar till dig Fredrik! Ingen förälder ska behöva läsa texter och se bilder som du tvingats till! Att du tvingades i Merida och nu tvingas i Sverige att sitta med alla dessa fruktansvärda sidor som beskriver en enorm mänsklig tragedi utan att du får ett samtal från svensk polis med ett erbjudande om att komma med allt materia till dem är bara helt horribelt och helt obegripligt och kan bara inte få fortsätta. Jag har bara en fråga till dig Kerstin Rosén och dig som är chefen för Västerortspolisen och till dig som är chef för Svenska Interpol: Finns det några juridiska hinder i er vägledning för er att ordna ett möte med alla er tre och Fredrik för genomgång av det material han har hemma nu,bl.a 350 sidor av polisutredningen? Ett önskar ett enkelt JA eller NEJ-svar från var och en av er tre. Om svaret är NEJ vad förhindrar? Jag har sett bilderna som är obeskrivbara i sin grymhet.När ska den "tysta telefonens tortyr" som Fredrik utsatts för i månader ta slut? Kunde han i sin fruktansvärda situation sitta med på över trettio möten borde ni både orka och vilja sitta på några med honom här i Sverige, detta förhållningssätt från er sida är inte för mycket begärt.Ser framemot att få läsa i detta blogg att polisrapporten har analyserats av svensk polis.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden