SAKNAD

Vi kan alla hjälpas åt att stoppa kvinnovåldet

Debattartikel i Expressen idag måndag

2013-04-01

Hasse och Jenny på TV3 efterlyst kommer att ha en debattartikkel  i Expressen idag, där det sätts press på Calle bildt.

 

texten i expressen

Utrikesminister Carl Bildt är i ett Twitteruttalande mycket upprörd över att författarinnan Maj Sjöwall fått det så kallade ”Leninpriset”.

Men att en ung svensk kvinna brutalt våldtas och mördas i ett land med inkompetent polis föranleder däremot inga uttalanden från Bildt eller ens några extraordinära åtgärder från utrikesdepartementet.

Det är kanske dags för ministern och departementet att se över sina prioriteringar?

Den 12 juni 2012 får Fredrik Book ett samtal som krossar hans tillvaro. På knagglig engelska över en telefon berättar enkvinna att Fredriks dotter Jessica är död.

Men det skulle visa sig att sanningen var betydligt värre än så.

Jessica, en levnadsglad 22-åring var politiskt engagerad ochville förändra världen till det bättre. Global rättvisa och mänskliga rättigheter var hennes kall.

Efter studierna i statsvetenskap hade hon ordnat en praktikplats på SIDA och valde att tillbringa sista terminen i Mérida i Venezuela. Där hon hittas död i vad som de lokala myndigheterna först betecknar som ett självmord.

Direkt efter beskedet om henneöde kontaktar Fredrik Book UD som lovar att hjälpa till med allt”.

Ett tomt löfte, kom det att visa sig.

I sin förtvivlade jakt efter sanningen reser Fredrik två gånger till Venezuela. Genom sin egen försorg och med hjälp avJessicas vänner lyckas han få reda på sanningen.

Hon har inte tagit sitt liv. Hon är mördad.

Obduktionsprotokollet, som Fredrik själv får fram – något UD misslyckas med – är glasklart.

Jessica har våldtagits och kvävts. Därefter har gärningsmannen hängt upp henne i ett hoptvinnat lakan för att får det att se ut som självmord. De två självmordslappar som polisen menar att Jessica

lämnat efter sig är inte skrivna med hennes handstil.

Under sina resor har Fredrik inte fått någon praktisk hjälp av svenska konsulatet. En enstaka bilskjuls och ett snabbt möte, det är allt.

 Ingen följde honom till polisen.

 Ingen ordnade med en auktoriserad tolk.

 Ingen har ringt till myndigheterna.

 Ingen har talat med ansvarig åklagare.

 Ingen har låtit förstå att Sverige följer utvecklingen med intresse.

 Inget officiellt uttalande om det fruktansvärda som hänt.

 Inget agerande som skulle kunna betecknats som engagerat.

Det har nu gått nio månader sedan mordet. Utrikesdepartementet har skickat ett par mail till de Venezuelanska myndigheterna.

I övrigt inget.

”Vi väntar på svar”, är svaret när Fredrik frågar vad som händer.

 

Verkligheten visade sig alltså vara en helt annan än det förstabeskedet  att hjälpa till med allt”. Istället hänvisar UD nu till sin vägledning och säger sig inte kunna göra mer.

Jag har förstått att du förväntat dig en högra grad av personlig stöttning”, skriver den ansvarige tjänstemannen i ett mail till Fredrik. ”Att någon från konsulatet i Caracas skulle följa dig till Mérida och vara ditt stöd i kontakten med venezolanska myndigheter…”

Ja, det hade han faktiskt förväntat sig. Varje svensk medborgare hade nog förväntat sig det.

Men det ”ligger långt utanför vårt uppdrag” , skriver UD. ”Det finns helt enkelt inga möjligheter att bistå anhöriga på det sättet”.

Så låt oss sammanfatta.  En ung svensk kvinna våldtas och mördas i ett främmande land.  Den lokala polisen gör inte sitt jobb.

Och svenska myndigheter bryr sig inte.  ”Som du förstår av vägledningen ligger det långt utanför vårt uppdrag”.

Då kanske det är dags att omarbeta vägledningen.

Att ta fram en ny, vars mål är att verkligen hjälpa svenska medborgare i nöd, snarare än att ett dokument att gömma sig bakom när det blåser.

1973, efter militärkuppen i Chile, annekterade den svenske ambassadören Harald Edelstam helt enkelt grannhuset till den svenska ambassaden. Han förklarade att huset nu var svenskt territorium och fyllde det med flyktingar.

Modigt, resolut och livsavgörande för många människor. Men knappast i enlighet med ”vägledningen”.

Vad vi behöver är ett utrikesdepartement som arbetar för sina medborgares trygghet. Som blir den fasta hand att hålla i när vi drabbas av svårigheter utomland.

Vad vi behöver är tjänstemän som kan lyfta blicken från sina byråkratiska vägledningar och istället handla med hjärtat.

Vad vi behöver är en utrikesminister som står påmedborgarnas sida.

 

Så vad kan UD göra? Ja, här är några förslag.

Ringa till den lokala polisen.
Skicka en representant för att informera sig om utredningen.
Ge Fredrik ett målsägandebiträde med erfarenhet från Latinamerika.
Förhöra sig om den svenska polisen möjligheter att via Interpol bistå de lokala myndigheterna.
Låta utrikesministern höra av sig till Venezuelas regering.
Kort sagt.
Agera. Ligga på. Visa handlingskraft.
Och – viktigast av allt. Arbeta med hjärtat som ledstjärna.

 

När en schweizisk kvinna våldtogs i Indien för någon vecka sedan, publicerade det schweiziska utrikesdepartementet genast ett uttalande där man uttryckte sin bestörtning över vad som hänt. Ett uttalande vars avsikt naturligtvis var att låta de lokala myndigheterna förstå att Schweiz inte tänkte släppa ärendet.

Så Carl Bildt, när nu chocken över Sjöwalls pris lagt sig kanske du ska fundera ut något som skulle kunna hjälpa Fredrik. Ett uttalande , kanske? Tar nog inte längre tid att skriva än ett normalt twitterinlägg.

 

Hasse Aro, programledare Efterlyst

Jenny Gourman Strid, reporter Efterlyst

Antal kommentarer: 6

2013-04-01 12:37:15 - Shabnam

Äntligen ett bra uttalande som sammanfattar allt det hemska som har hänt. UD MÅSTE AGERA NU!

Många styrkekramar till dig Fredrik! (heart)

2013-04-01 13:36:49 - Heléna

UD vet att det går en mördare lös..... en ung svensk tjej har blivit mördad.... NU måste de väl ändå börja inse vad som hänt och REAGERA!!!!

Saknar Jessica så oerhört!

Fredrik du är en riktig kämpe!

2013-04-01 18:07:15 - .

(heart)(heart)
Det är UD som valt att vara "komplicerat"...att ta sig till platsen för ett möte = att se den andra,på andra sidan bordet,rakt in i ögonen när man ställer sina frågor/framför sina synpunkter/kräver insatser och resultat..är okomplicerat..det är mänskligt..mejl har inga ögon och inget hjärta..att skicka mejl är att "komplicera". UD kan sluta vara "komplicerat"..om de inte vet hur kan de fråga Efterlyst´s personal..heder åt dem! Fantastisk artikel! Och den skulle inte blivit till utan DIN blogg Fredrik! Tack!

2013-04-02 11:01:03 - .

(heart)(heart)
Att mörda någon är att kränka den personens viktigaste mänskliga rättighet,rätten att leva.

Att en svensk medborgares viktigaste mänskliga rättighet har kränkts kan aldrig definieras av Sverige(= av Kerstin Rosén vid UD) som "en privat angelägenhet".Gör Sverige(=UD och utrikesminister) det har Sverige förlorat all sin trovärdighet som ett land som vill värna om medborgarnas mänskliga rättigheter.

Sverige(= utrikesminister)har ofta tagit ställning och agerat aktivt för att svenskar som begått brott utomlands ska dömas i en rättegång.Sverige´s utgångspunkt har i dessa situationer varit att "en rättegång är en mänsklig rättighet"= att det är en mänsklig rättighet för varje brottsmisstänkt få sin sak prövad i en rättegång. Det tyckte även Jessica,som kämpade för mänskliga rättigheter,var en viktig rättsprincip. Men även BROTTSOFFRET har mänskliga rättigheter = att få sin sak prövat i en rättegång = att allt som kan göras verkligen görs av polis och rättsläkare och åklagare för att den som kränkt offrets mänskliga rättighet att leva ska lagföras. Det är denna Jessica´s mänskliga rättighet som Kerstin Rosén,ambassadören,konsulatet och utrikesministern Carl Bild har fått som uppdrag av svenska folket att försvara och kämpa aktivt för.


2013-04-02 14:31:32 - Therese

Jag är i samma ålder som din dotter och jag blir förtvivlad av att höra och läsa om hur du blir bemött utav våra myndigheter, finns det någonting vad som helst som jag kan göra för att hjälpa dig att få rättvisa för din dotter?

2013-04-03 13:39:21 - Shabnam

Hej Therese,
du kan hjälpa Jessica att få upprättelse genom att signera och sprida den här namninsamlingen till alla du känner, där Fredrik mm. uppmanar UD att ta ansvar och agera.

namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=75...

Tack!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden